Vezetőséget választott az Agrár- és Vidékfejlesztési Kamara

Nem egészen egy órával azután, hogy az új Agrár- és Vidékfejlesztési Kamara nemrégiben a tagság körében lezajlott választás nyomán kijelölt 25 tagú vezetőtanácsa megválasztotta tisztségviselőt, a vezetőség a sajtó előtt is bemutatkozott. 

A találkozóra a prefektúra tanácskozó termében került sor, mert az agrárkamarának csak névlegesen van székhelye – ennek híján a bejegyzést sem lehetett volna megejteni –, de összejöveteleit, egyelőre, ott tartja, ahol éppen befogadják.

Ma a választott tisztségviselők mutatkoztak be, elsőnek Gheorghe Grad agrármérnök, akit egyhangúlag választottak elnökké. Mint elmondta: egy kb. 600 hektáros farmon dolgozik, ahol szembesül a hazai mezőgazdaság reális problémáival. A gazdálkodók érdekeit véleménye szerint gyengén képviselik a kormány előtt, elnökként azon lesz, hogy megpróbáljanak megoldásokat találni ezekre a problémákra.

Az alelnökké választott Florin Daniel Bogoşel vingai állatorvos egyik célja, mint mondta, kapcsolatot teremteni az állattenyésztésben és gabonatermelésben dolgozók között, összehangolni a teendőket az EU követelményeivel. „Nagy ambícióink vannak, de ezek egyelőre a logisztikára korlátozódnak”, mondta.

Az aradi agrárkamara titkára Leonard Zority, az Agrostar mezőgazdasági szakszervezet képviselője, maga is kistermelő. Az új alakulat egyik céljaként tagságának felfuttatását jelölte meg, hisz az APIA által bejegyzett mintegy 19 ezer mezőgazdasági termelő közül jelenleg a kamarának mindössze 3700 beiratkozott tagja van. A titkár röviden ismertette a kamara előtt álló feladatokat – egy részük az alakulással van összefüggésben, de szeretnének rövidesen új helyi szervezeteket is létrehozni a megyében, bekapcsolódni az országos kamara létrehozásába (Arad megyében az ország negyedik agrárkamarája alakult meg). Mint elmondta: a kamara olyan apolitikus magánszervezet, amely sem a mezőgazdasági igazgatóságnak, sem a megyei mezőgazdasági tanácsadónak nincs alárendelve, célja pedig a mezőgazdaságban dolgozók érdekeinek képviselete.

A héttagú vezetőség további tagjai Marius Mircea Sulincean megyei tanácsos, Vasilică Damian, Nagy Juhász Mihály (Nagylak) és Zágoni Szabó András (Pécska). Elhangzott az is, hogy jövőre céljuk 5000 fizető tagot toborozni, a kamara tagsága által megművelt földterület nagyságát 10 ezer hektárra, a tenyésztett juhok számát százezerre emelni.

Nyugati Jelen