Tudják-e, mit tüdőznek le?

Növekvőben van a cigarettacsempészet, főleg a mi régiónkban. Vannak eleve csempészetre gyártott termékek is – de azok olyanok is. Akár e sorok szerzője is bűnözhetne egyet, büntetlenül…

Döglött apró állatok maradványai, emberi ürülék, sima szemét – ezek is összetevői a legolcsóbb cigarettáknak, amelyeket eleve a feketepiacra gyártanak. Többek között ez is elhangzott tegnap azon a váradi konferencián, amelyen a cigarettacsempészet elleni kampányt indították útjára. Ez az első ilyen kampány Erdélyben, amelynek fő célja a jelenség visszaszorítása, tájékoztatás révén. Tájékoztatásból pedig nem volt hiány, számos érdekes információt megtudhattunk erről a szervezett bűnözési formáról.

Csempészhetünk nyugodtan (?)

A kampányt irányító Cristina Vasiloiu, a Euromonitor Business Consulting Services vállalkozás igazgatója elmondta: az országban az észak-nyugati régióban a legintenzívebb a csempésztevékenység, ráadásul ez – sok évnyi visszaesés után – most ismét növekedőben van. Térségünkben a cigarettapiac 22,1 százaléka bűnözők kezében van. A csempészett dohányáruk nagy része Ukrajnából származik. Minden egyes százalék, amivel sikerül visszaszorítani a feketepiacot, 35 millió eurót hoz az ország költségvetésének.

Egyelőre azonban ismét a csempészek vannak helyzetben. Nemrégiben ugyanis Ukrajnában egyszerűen eltörölték azt, hogy bűncselekménynek számítson az ilyen tevékenység, úgy hogy már csak az nem fog ilyesmibe, akinek nincs kedve. Másrészt – emelte ki a konferencián Florin Coman, a határrendészet térségünkért felelős egyik képviselője – Romániában szinte minden esetben csak felfüggesztett büntetést kap az, akit először érnek cigarettacsempészeten. Úgyhogy fel is vetettük neki, hogy ebben az esetben akár a riporter is megpróbálkozhatna néhány környi csempészéssel, amíg először tetten nem érik. A dolog jelképiségét értve azt válaszolták, hogy valóban, szinte nyugodtan meg lehetne ezt tenni, mégpedig komoly nyereségre téve szert. További fontos dolog, hogy még nyugodtabban csempészhetünk, ha egyszerre nem találnak nálunk tízezer szálnál többet, mert így szinte garantált az első büntetés enyhe volta.

További érdekesség, hogy mit szívnak el azok, akik csempészcigarettán élnek. Elhangzott, hogy brit tudósok egy csoportja szerint az ilyen dohánytermékekben egyértelműen kimutatható sokszor az, hogy szemétből gyártják őket, találni bennük hulladékot, kisállatok tetemeinek részeit, emberi ürülékmaradványokat, és néha dohányt is. A csempészvilág kiterjedtebb, mint gondolnánk, ugyanis nemcsak a termékek utaztatásáról és eladásáról van szó, hanem eleve sok ilyen márkát a feketepiacra gyártanak le. Ilyen például a nálunk is ismert Jin Ling, vagy a West. Az előbbit például – kínaias neve dacára – Szentpétervár környékén, valamint más telephelyeken gyártják, az adott országban ugyan kifizetve az ottani csekély adókat, viszont utána egyenesen az EU-ba csempészve a termékeket.

Marian Marcu, a Novotel Research kutatóintézet vezetője elmondta: ezeket úgynevezett cheap white termékeknek nevezik, azaz olcsók, és azért hívják őket „fehérnek” is, mert semmilyen ismert céghez nem tartoznak ezek a dohányáruk. Emellett a piac másik szegmensét a közismert márkák hamisítványai teszik ki. A cigarettacsempészet az ország központi és déli részének kivételével mindenütt újra emelkedő tendenciát mutat. Ennek fő oka a törvénykezési kiskapuk mellett a gazdasági válság és a szegénység növekedése. A feketepiaci dohányárú csomagonkénti ára ugyanis természetesen folyamatosan alacsony. Jelenleg átlagolva 8,6 lejért kaphatunk olcsó, egészségtelen szemetet.

erdon.ro