Románia–Moldovai Köztársaság regionális fejlesztési fórum Temesváron

A regionális fejlesztés volt a témája annak a Románia–Moldovai Köztársaság fórumnak, amelyre hétfőn került sor a temesvári City Business Center D épületében. 

Az EU-előcsatlakozási folyamat elindítása küszöbén álló Moldova rendkívül népes, 25 fős delegációval vett részt a temesvári fórumon, amelynek célja a romániai regionális fejlesztési tapasztalatok átadása volt.

A fórum után sajtótájékoztatót tartottak a Liviu Oboroc Régiófejlesztési és Építkezési miniszterhelyettes vezette moldovai delegáció képviselői, valamint a Nyugati Régió képviselői, köztük Nicolae Robu temesvári és Gheorghe Falcă aradi polgármesterek, valamint Călin Dobra Temes megyei alelnök. A moldovai miniszterhelyettes a sajtónak elmondta: azért jött ilyen népes, több moldovai régiót képviselő delegáció Temesvárra, mert számítanak a romániai regionális fejlesztési tapasztalatok átadására, beleértve az európai uniós források megpályázásának és lehívásának tapasztalatait. A gazdasági kapcsolatok és intézmény-fejlesztések területén a Nyugati Régió már hosszabb ideje együttműködik az Észak-Moldovai Régióval és most más moldovai régiók képviselői is eljöttek Temesvárra, hogy keressék a kapcsolatok felvételét a romániai régiókkal. Moldova Köztársaság történelmi pillanat előtt áll: Vilniusban jóváhagyhatják a Moldova Köztársasággal megkötendő együttműködési és kereskedelmi szerződést, amely végre beindítaná Moldova európai integrációs folyamatát.

A Nyugati Jelen kérdésére Liviu Oboroc miniszterhelyettes elmondta: Moszkva nem nézi jó szemmel Moldova közeledését az Európai Unióhoz, embargó alá helyezte a moldovai borok importját, és a gázszállítások leállításával fenyegetőzik. Románia ugyanakkor mindvégig támogatta Moldova Köztársaság európai uniós integrációját és a jelenlegi moldovai kormány úgy véli, hogy ez a folyamat immár megfordíthatatlan. 

Nyugati Jelen