Régészeti feltárások a Szent György téren

A történelmi Belváros rehabilitálását célzó munkálatok során falmaradványokra bukkantak a munkások a Szent György téren. Florin Draşovean régész szerint a jezsuiták egykori templomának maradványairól van szó, amely átlós irányban állt a Szent György téren. 

„A történeti hagyományok szerint az első templomot még 1323-ban építették ezen a helyen. Ezt a templomot a török uralom idején mecsetté alakították, amelyről Evliya Cselebi tesz említést 1660-ban. Az Ottendorf-féle térképen is mecset van feltüntetve. 1716–18 között a mecsetet lőporraktárrá alakítják az osztrákok, majd 1718-ban átadják a jezsuita rendnek, amely újból templommá alakítja az épületet. 1754-ben barokk homlokzatot kap a templomépület” – nyilatkozta a Banatul Múzeum régésze. A jezsuiták szemináriumot is építettek a templom mellé, amelyet végül 1913–14-ben lebontottak. A december elején elkezdett feltárások során egy másik, valószínűleg régebbi fal maradványait is megtalálták a Szent György téren, amelynek eredete egyelőre ismeretlen.

Az utóbbi száz év során a Szent György tér külseje teljesen megváltozott, csupán egy-két épület maradt meg a XIX. századiak közül. 1869 júniusában a Szent György térről, a templom melletti megállóból indult útjára az első temesvári lóvasút. 

Nyugati Jelen