Politikai vita a XVIII. századi zsilip elköltöztetéséről

A City Business Centre irodaház komplexum építése közben felszínre kerültek a temesvári vár újabb maradványai. A várfalak mellett érdekes leletre bukkantak az archeológusok: megtalálták a várárkot vízzel ellátó csatornát és azt a zsilipet, amellyel a XVIII. században a várárok vízszintjét szabályozták. 

Az archeológusok szerint ez Európában egyedülálló lelet, amelynek megmentésére három terv született. Az első terv helyben hagyná a zsilipet, amely beépülne az ötödik irodaház előcsarnokába, illetve egy része a szabadban maradna. A második terv szerint az archeológiai leletek egy része az irodaház föld alatti parkolójában lenne látogatható. A harmadik terv: a zsilip nagy részének elköltöztetése, mintegy 30 méterrel, arra is kis térre, amely az irodaházak közötti területen létesülne, amely így szabadtéri múzeum jelleget öltene. A CBC-komplexum tervezője, Vlad Gaivoronschi a harmadik megoldás mellett foglalt állást, amelyet Ovidiu Şandor projektmenedzser is támogat. Utóbbi megoldást hagyta jóvá a kulturális minisztérium is.

Simion Moşiu PD-L-s városi tanácsos most újabb javaslattal állt elő: maradjon a helyén a XVIII. századi leletegyüttes és a város adjon másik telket az ötödik CBC-irodaház megépítésére. Ez a megoldás lehetővé tenné a vármaradvány rekonstrukcióját, amely a város egyik vonzó turisztikai látványossága lehetne. Az ellenzéki városatya szerint a telekcserére már volt példa az „akvárium” esetében, amelyet a 700-as Piac volt parkolójában épít újra a tulajdonosa. Az viszont valószínűtlennek látszik, hogy a tervező belemenne az öt épületesre tervezett irodaház-együttes megbontásába.

Nyugati Jelen