Lovas terápiás központ létesül Temesjenőn

A MOL Románia Gyermekgyógyító programja keretében a temesvári HorsEmotion Egyesület lovas terápiás pályázata is finanszírozást nyert. 

Mint András Imrétől, a Közösségért Alapítvány ügyvezetőjétől megtudtuk, a lovas terápiás pályázatok száma látványosan emelkedett idén. 11 lovas terápiás pályázatot nyújtottak be a Közösségért Alapítványhoz és még három pályázat részeként megjelent a lovas terápia, amely szakmai szempontból rendkívül színvonalas, ezen túlmenően mindenféle sérült gyermek rehabilitációja és pszicho-szociális reintegrációja esetében alkalmazható.

Dr. Erika Kempf, a temesvári HorsEmotion Egyesület lovas terápiás szakorvosa a Nyugati Jelennek elmondta: jelenleg az őszényi (Izvin) ménes keretében kínálják különleges szolgáltatásaikat, de 2014-ben megnyitják lovas terápiás központjukat Temesjenőn (Ianova), ahol a fogyatékos és a lószerető gyermekek majd egyaránt lovagolhatnak.

„A Közösségért Alapítvány programja keretében 10 fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű családokból származó gyermek lovas terápiás foglalkozásainak költségeit finanszírozzák – nyilatkozta lapunknak dr. Erika Kempf. – További 5 gyermek kezelését az egyesületünk állja, velük ingyen dolgozunk, a többi szülő fizeti a lovas terápia költségeit. Különféle fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkoznunk: vannak testi (paralízis) és pszichikai fogyatékos (autizmus, ADHD) gyerekek, szellemileg visszamaradt, illetve genetikai problémákkal született, pl. Down szindrómás gyermekek, valamennyiükkel egyéni terápiás terv alapján foglalkozunk. A ló segítségével hozzájárulunk a fogyatékos gyermekek szellemi és pszichikai fejlődéséhez.

– Milyen lovak alkalmasak terápiás célokra?

– Ezeket a lovakat sajátosan a lovas terápia céljaira képeztük ki, természetes módszerekkel. A terapeuta lovak kiegyensúlyozottak, a foglalkozások során vezetik őket, még a lépésüket is a gyermek fogyatékához igazítjuk. Ezeknek a lovaknak különleges étrendjük van, plusz vitaminokat is kapnak, teljesen egészségesnek és kiegyensúlyozottnak kell lenniük. Egy terapeuta lóval nem lehet napi nyolc órát dolgozni, mert idővel elfogy a türelme, ez a ló számra is megerőltető munka.

– Hogyan zajlik a lovas terápiás kezelés?

– Egy lovas terápiás kezelés átlagosan 30 percig tart, de egyes gyerekekkel akár 45 percig is dolgozunk, másokkal csak 15 percet, mert nagyon kicsik vagy túlságosan megerőltető a számukra ez a terápia. A terápiás tervet egyénenként alakítjuk ki a felmérő alkalom során. Minden kezelés a kabinetben kezdődik, ahol megismerjük a gyereket és a gyerek szüleit, elmagyarázzuk nekik, hogyan dolgozunk a gyerekkel, melyek a terápia céljai, hová szeretnénk eljutni, milyen lépéseket teszünk meg az előrehaladás érdekében. A gyerekek egyszer jönnek egy héten, ez egy kiegészítő kezelés, amely nem helyettesít más típusú kezeléseket, sem a gyógyszereket. A lovas terápia egy olyan többlet, amely segíti a gyermeket a fejlődésben. Az a fontos, hogy dolgozzanak ezekkel a gyerekekkel, mert hihetetlen képességeik vannak és igen szépen fejlődnek!

Nyugati Jelen