Japánra tárt kapuk

Távol-Keleten is szeretné hírét kelteni Szatmárnémetinek a polgármester, tegnap egy ifjúsági területen tevékenykedő japán férfit bízott meg azzal, hogy jót mondjon otthon a városról.

Dorel Coica polgármester kedden szatmárnémeti városlátogatásra invitált egy Kolozsváron élő japán férfit. Humanitárius, ifjúsági területen működő egyesületet és egy teázót működtet Kolozsváron Katsutaro Kawai, de az egyetem lingvisztika tanszékére is bejár japánt tanítani, meg a japán etikettről, kultúráról és bölcsességről előadásokat tartani, de nem jön zavarba akkor sem, ha origami-készítésről van szó. Coica azért hívta el Szatmárnémetibe, hogy próbáljon azzal is foglalkozni odahaza a szigetországban, hogy japán vállalkozókat, turistákat a szatmári megyeszékhelyre csábít. A polgármester tegnap kapott az alkalmon, hogy épp sikeres fiatal sportolóknak osztogatott díjakat, néhányuknak maga a távoli országból érkezett vendég adta át a diplomát.

Kawai egy tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, nem csak nyersanyagok és pénz felhasználásával lehet vállalkozást nyitni, hanem az emberi értékek hasznosításával is, ő valami ilyesmiben gondolkozik szatmárnémeti viszonylatban, ha van rá igény, hasonlót csinálna, mint amivel Kolozsváron is foglalkozik.

A távol-keleti vendég elárulta, Japánban nagyobb az érdeklődés Erdély iránt, mint bármelyik másik romániai tájegység iránt, ő azt tapasztalta, hogy az erdélyiek fogékonyabbak a japán kultúra iránt.

Szatmári Friss Újság