Energetikai stratégiai terv Temes megyének

Az Energetikai Menedzsmentért Egyesület (AMET) csütörtökön bemutatta az ország egyik első Energetikai Stratégiai Tervét (Temes megyén kívül csak Fehér megyének van hasonló terve). 

Adrian Balaci, az egyesület ügyvezetője a sajtónak elmondta: az Energetikai Stratégiai Terv a jövő év tavaszától ültethető gyakorlatba. Elkészült a Temes megyei települések energetikai szükségleteinek a feltérképezése, valamint az alternatív energiaforrásokból nyerhető energetikai potenciál felmérése. „Jelenleg nagy mértékű az energiapazarlás, ezen elsősorban az épületek hőszigetelésével lehet segíteni, ugyanakkor nagy a kiaknázatlan energiaforrások potenciálja, gondolok itt elsősorban a geotermikus energiára. Temes megye területének 60%-án rendelkezésre áll a geotermikus energia, 3000 méteres mélységből már 140 fokosnál melegebb forró víz hozható a felszínre!” – mondta Adrian Balaci, aki szerint csak Zsombolyán és Lovrinban hasznosítják a geotermikus energiát, ott is csak csekély mértékben.

A szakember a Nyugati Jelennek elmondta: Temesváron is rendelkezésre áll a geotermikus energia, a Flora terasz közelében elvégzett fúrások során nem csak forró vizet, de földgázt is a felszínre hoztak a kutatók.

Az energetikai terv bemutatóján részt vett Marian Vasile, a Temes Megyei Tanács alelnöke is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU-val szemben vállalt kötelezettségek értelmében 2020-ig 20%-kal kell csökkenteni az energiafogyasztást, 20%-ra kell növelni az alternatív energiaforrások felhasználásnak arányát és szintén 20%-kal kell csökkenteni a levegőt szennyező káros anyagok kibocsátását. Ezt csak az energiafogyasztás jelentős csökkentésével és a zöld energiaforrások, köztük a geotermikus energia hasznosításával lehet elérni. „Az energetikai természetű vállalások nem teljesítéséért Románia naponta 27 000 euró értékű bírságot fizet az Európai Uniónak” – nyilatkozta Marian Vasile.

Nyugati Jelen