Aradon megkapják pénzüket a fogyatékkal élők

December 3. a fogyatékkal élők világnapja volt. Romániában ez azt is eszébe juttatta több százezer, ilyen helyzetben lévő honfitársunknak, illetve kísérőiknek (a súlyos fogyatékosoknak a törvény lehetővé teszi, hogy kísérő felügyeljen rájuk, a segítségével közlekedjenek stb.), hogy immár három hónapja nem kapták meg a törvény által megszabott járandóságukat. 

A szükséges pénzalapot az államnak kell(ene) biztosítania, csakhogy gyakran „megfeledkezik” róla, és nagy késéssel folyósítja a mellesleg csekély járandóságot is. Jelenleg, például, a szeptemberi, októberi és novemberi penzummal tartozik, s elképzelhető, milyen lehet az érintetteknek, ha az a kicsi pénz hónapokig elmarad.

Nemrég aradi USL-s politikusok háborogtak, hogy a járandóságuk ügyében a Városházához fordult fogyatékosokat hozzájuk, kormánypártiakhoz küldték. Arról nem esett szó, hogy ha a kormány kötelezettségének megfelelően jár el, nem lett volna okuk a fogyatékosoknak sürgetni azt, amit rég meg kellett volna kapniuk. Azelőtt a városi tanács ülésén USL-s városatyák vetették fel, hogy ezen személyek járandóságát a kormány helyett a városnak kellene kifizetnie, mert hogy tarthatatlanná vált a helyzet.

Tegnap Arad polgármestere, miután „cinikusnak és megengedhetetlennek” nevezte, hogy ezeknek „a sorsverte embereknek” a kormány hátat fordítson, és elverte a port a megyebeli USL-s parlamenti képviselőkön is, mert nem harcolták ki a járandóságot (mintha csak rajtuk múlna egy országos probléma megoldása), úgy döntött: helyileg kézbe veszik az ügyet. Amennyiben december 6-ig, péntekig nem érkezik meg Bukarestből a szükséges (és állítólag megígért) pénz, mintegy 2,6 millió lej, december 9-re, hétfőre összehívja a városi tanács rendkívüli ülését, és javasolni fogja, hogy a költségvetés tartalékalapjából utalják ki a szóban forgó összeget az Aradon nyilvántartott 630 fogyatékkal élőnek és a 370 kísérőnek. Igaz, hogy ez az alap kivételes helyzetekre, természeti csapásra, extrém esetekre van félretéve, de – mondja a polgármester – a kormány „jóvoltából” a mostani egy rendkívüli helyzet, amelyet meg kell oldani.

A tanácsban az ellenzéki USL-tanácsosok részéről biztosan nem lesz ellenállás, de a többiek is meg fogják szavazni a határozattervezetet, így az aradi fogyatékkal élők és kísérőik karácsony előtt, végre, megkapják régóta esedékes járandóságukat, még akkor is, ha a kormány nem teljesíti ígéretét. De hátha mégis teljesíti, s akkor nem csak az aradi fogyatékosoknak lesz egy kicsit nyugodtabb és szebb az ünnepük.

Nyugati Jelen