Adjunk megfelelő jelentőséget a mezőgazdaságnak

Daniel Butănoiu, a mezőgazdasági tudományok doktora, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára sajtótájékoztatón mondta el, hogy mi járatban volt és mit intézett tegnap Arad megyében. 

Megtudtuk, hogy meghívásra jött, a nagylaki és környékbeli farmerek panaszolták el sanyarú helyzetüket, ami abból adódik, hogy az autósztráda elvágja mintegy hétezer hektárnyi terület megközelíthetőségét, illetve csak húsz kilométeres kerülővel juthatnak el földjeikre. A gazdák átjárót sürgettek. Ugyanakkor a lecsapolási rendszer problémáira, az erdők helyzetére hívták fel a figyelmét. Az államtitkár a jövő héten vizsgálóbizottságot küld a helyszínre, amely felméri a helyzetet, és annak megfelelően intézkednek.

Újságírói kérdésre elmondta: van egy törvénytervezet, amely a hazai földpiac kérdéseit szabályozza; mint ismeretes, jövő év elejétől szabaddá válik az uniós polgárok földvásárlása Romániában. (Tudomása szerint eddig mintegy 600 ezer hektárt vásároltak fel külföldiek az országban.)

Az államtitkár elmondta: össze kell egyeztetni a gabonatermelés és az állattenyésztés ügyeit, a legjobb volna „a gabonát bőrben eladni”, azaz állattenyésztésre fordítani, és a húst feldolgozva értékesíteni. Szerinte van haladás az állattenyésztés bizonyos területein, 5 éve például csirkehúst kellett importálnia Romániának, most már exportra is jut. Ugyancsak elégedett volt a fejlődéssel a méhészet, a szántóföldi nagykultúrák, a biogazdálkodás tekintetében. Kína hazai mezőgazdasági termékek iránti érdeklődéséről elmondta, hogy leginkább marha-, juh- és szárnyas húst, tejtermékeket igényelnek, s hogy egy tavalyi tárgyalást követően 30 százalékkal megugrott a Kínába irányuló mezőgazdasági export.

Azt is hallhattuk tőle, hogy rendet teremtettek a mezőgazdasági termelőknek járó termelői igazolványok ügyében, s a termelői igazolványnak érvényt kell szerezni. Megszületett a Román íz (Gustul românesc) projekt, amely a hazai termékeket, termelőket igyekszik felkarolni. Többek között a nagy áruházláncokba való beszállításnál is, ami azonban alapos szervezőmunkát, folyamatos beszállítást, a kistermelők részéről összefogást, szövetkezést is feltételez.  

Nyugati Jelen