A budapesti Lakmusz Csoport vendégjátéka Temesváron

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház a budapesti Lakmusz Csoport  White Coffee című előadására várja az érdeklődőket, december 4-én a színház Stúdió Termébe.

A Lakmusz Csoport független budapesti társulat színészei három éve végeztek a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Az általuk „fekete-fehér vígjátékként” meghatározott előadás elsősorban saját élményeik, vallomásaik és improvizációik felhasználásával született. A projekt, mely egyhónapos rezidensprogram keretén belül jött létre cseh, szlovák és lengyel közreműködéssel, a mai Magyarország, a kisebbségek, a tolerancia, a rasszizmus és a Magyarország határain túl élő magyarok kettős identitásával foglalkozik. 

„A történet valótlan eseményeken alapul. A szereplők neve, kora és neme színtiszta hazugság. A szereplők politikai nézetei konstrukció szüleményei és bármilyen színészi hitelesség a fikció része. A zene és ének szándékosan hamis és az esetleges tánc teljesen indokolatlan. A próbák alatt senki nem sérült meg és semmilyen állatot nem ért fizikai erőszak. A bagoly még mindig nem tudja, hogy hívják azt a cigányt, aki repülőt vezet...” – szól az alkotók ajánlója.

A Visegrádi alap támogatásával született előadás rendezője, a cseh származású Lucie Málková a szinhaz.hu-nak adott interjújában elmondta: „Ennek az előadásnak nem az a célja, hogy rekonstruáljon múltbéli eseményeket. Célunk egy nyitott beszélgetés, a nézők aktivizálása. A projekt része, hogy az előadást középiskoláknak is előadjuk és turnéztatjuk Romániában, Szerbiában és Szlovákiában.”

Nyugati Jelen