Átadták Aradon az új szívsebészeti osztályt

– Régi ügyfele vagyok a Cardiolife-nak, és minden aradi nevében meg szeretném köszönni, hogy a városunkban is nyitottak egy szívsebészeti osztályt –emelte váratlanul az avatás hangulatát Dorel Cura, az UTA egykori legendás játékosa, aki információink szerint, sajnos, már négy alkalommal kellett szívével megműteni.


Ma az Arad Megyei Kórházban a temesvári Cardiolife cég megmutatta az új szívsebészeti, sürgősségi szívsebészeti osztályt, valamint a legújabb generációs angiográfot, amelyből egész Európában még csak mindössze három található. Segítségével biztonságosabbak a műtétek, képesek pontos diagnózist megállítani. A Cardiolife körülbelül egy millió eurót fektetett be az új részlegbe, ám a fő gond, hogy egyelőre nincs szerződésük az egészségbiztosítóval. De ha lenne is, a biztosító a műtéti költségeknek csak töredékét állja. A szalagot Nicolae Ioţcu megyei elnök és dr. Cristian Dina, a Cardiolife vezetője-szívsebésze vágta el. A megyei elnök megjegyezte, megtalálják a jogi keretet ahhoz, hogy a kórház és a fenntartó megyei önkormányzat bizonyos számú műtét költségét állja teljesen, vagy részben, s itt elsősorban a sürgősségi beavatkozásokra gondol, amikor perceken múlik a beteg élete. Tény, az infarktussal beszállítottak esélye az életben maradásra biztosan megugrik, a Cardiolife sikerrel javította már a statisztikákat úgy a temesvári, mind a konstancai szívsebészetén.
Az új osztállyal párhuzamosan, az ötödik emeleten átadtak két új kórtermet is, amelynek modern felszerelése szintén az életben maradás esélyét növeli.
A eseményen jelen volt Cosmin Pribac prefektus is, ám ő nem kapott szólási lehetőséget, ami érthető, hisz a megyei önkormányzatot a PDL vezeti.

aradihirek.ro